Sadam Hussein i la pena de mort

Fa dos mesos vaig veure la película "Capote". Va impactar-me l'escena final de l'assassí penjat a la forca. Diuen que l'execució de Sadam Hussein ha estat filmada. De moment ja n'han sortit algunes fotografies amb la corda al coll.

El principal sentit de la pena de mort és l'exemplaritat. Si no és pública, no té cap raó d'existir. Ben aviat hi haurà els vídeos a la xarxa. Sadam tornarà a ser penjat, doncs.

El 19 de desembre The Times va publicar un
article sobre la declaració de drets humans. Aquest article no versa sobre la pena de mort, si no sobre la visió utilitarista dels drets humans. A grans trets, l'utilitarisme defensa mesurar les accions humanes pel profit, benefici o dolor que comportaran, i no pas per una determinada posició moral.

Bé, jo no comparetixo aquesta filosofia. És per això que quedo estupefacte quan alguns grups de defensa de drets humans diuen que l'execució de Sadam agreujarà la siuació a l'Iraq.

És clar que l'execució de Sadam tindrà conseqüències. Però com que sóc contrari a la pena de mort, trobo una bestiesa valorar l'execució en aquests termes. Mai havia vist tanta realpolitik en els sectors contraris a l'intervenció a l'Iraq. Suposo que no se'ls acudirà tenir cap mala paraula contra Kissinger.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Quina es la rao de ser de la moral si no ens porta a ser mes felic,os?

Jesús Cardona ha dit...

La moral no és només per a ser feliços. També comporta esforços dolorosos, perquè la felicitat i la llibertat no la regalen. En quant al cas concret, Europa creu ser més feliç que USA, però és clar, al final què és la felicitat?

lola ha dit...

Recordo Kant, la seva ètica està al servei de la dignitat de poder-ho ser, de feliç. I és que, de fet, la felicitat, no és d'aquest món.
Bo i així, com que si que hi ha aproximacions interessants, us desitjo un Feliç 2007.

Lola

Albert Guilera ha dit...

Des que no sóc creient no tinc cap argument de pes per oposar-me a l'aplicació de la pena de mort contra els assassins sense escrúpols. Fins i tot la mort pot ser un fet alliberador, tant per a les famílies de les víctimes com per al mateix criminal.

En tot cas molt bon any 2007.


Albert

Anònim ha dit...

No dic que la moral cerqui la felicitat immediata ni, potser, la personal. Pero, com tu mateix afirmes, cerca la felicitat a un horitzo o nivell. Si no, no tindria sentit.

L'unica alternativa per una moral es que sigui un dictat divi.

Marc Arza ha dit...

Les imatges de l'execució freda d'algú, tot i que aquest algú fos un dictador indesitjable, em provoquen una terrible angúnia.

Suposo que és per això que no me'n puc estar de ressaltar la fredor amb que aquest home afronta la mort. Toca recordar allò d'"un bel morir, tutta una vita honora".

Fins aviat,
Marc
www.catalunyafastforward.blogspot.com

Si sou servits

Feia anys que no sentia l'expressió "si sou servits". La diu la persona que comença a menjar al qui té al costat i no menja. A...