Canvis a l'organització municipal. Sistema de circunscripcions

Aquestes properes eleccions seran ben diferents per a mi. Havia participat en campanyes anteriors i aquesta vegada les seguiré des de l’illa. La política és vida i aprens moltes coses sobre el comportment humà. No és idealisme, és realisme, t’adones de les grandeses i miseries personals, les pròpies i la dels altres. En aquest cas no hi ha lloc per als esperits romàntics.

Últimament he ha anat canviant d’opinió fins a creure que, tal com estan muntades les corporacions locals i veient l'actuació de molts alcaldes, els ajuntaments haurien de tenir un paper molt reduït, tant per qüestions econòmiques, d’insuficiència de recursos i de simplificacio organitzativa com de proximitat de poder -una llegenda que no ens hem de creure- i de transparència. Crec més en les subscripcions per districtes del sistema anglès que en aquest conglomerat de províncies i municipis i cases de senyoretes que deia Josep Maria de Sagarra.

Això no treu que hi hagi bons alcaldes. Aquestes persones farien molt més bé la feina defensant els interessos d’aquests municipis al Parlament. Més a favor, doncs, del sistema per districtes. A més, els problemes locals greus tindrien així un abast nacional. Que el Parlament fés una llei de barris és una bona mostra d'impotència municipal.

Una altra qüestió és els que van a les llistes. El mite romàntic de la transició alaba l'amaterisme i castiga els polítics professionals. Els independents. Un gran president d’esbart dansaire o del grup d’història local o del grup del lluita contra el càncer no ha de ser per força un bon regidor. Tampoc ha de ser-ho un enginyer o un mestre d'escola. La vocació política és una altra cosa i hauria d’estar prohibit posar a les llistes algú que no ha entrat a l’agrupació local per a interesar-s’hi. Un sistema d'elecció directa frenaria, d'altra banda, els entusiasmes dels mediocres i dels aprofitats i afavoriria la meritocràcia.

Per últim, si us hi fixeu, la informació municipal i els programes dels partits per aquestes eleccions són els que van més plens de fotografies. Josep Pla deia l’economia dirigida és un règim de fotografies. Ell es referia, sobre tot, a la quantitat de fotografies que li demanaven per als salconduits, passaport, etc. Actualment, però, els retratats són els governants i els que hi aspiren. Les dictadures són prolífiques en fotografies. Avui aquestes continuen essent una demostració de l’economia dirigida i, al meu parer, d’alguna cosa que falla: la democràcia.

3 comentaris:

Gregorio Luri ha dit...

Hi ha hagut una santificació de la democràcia municipal, pensant que com les decisions es prenien més a prop del ciutadà eren més pures (nostàlgia de la "polis"?) de fet aquesta proximitat ha fomentat també la demagògia. Ens hem oblidat de fer polítiques comarcals de veritat, la qual cosa ha estat en el Maresme, per exemple, un desastre.
En quant a la democràcia, cada vegada estic més convençut de que hem de ser els seus partidaris -i precisament per això- els seus crítics.

Anònim ha dit...

Quan sentiu un alcalde que us diu que només pensa en el seu poble, que no té cap altra ambició, poseu-vos a tremolar: només pensa en el seu ego.

Anònim ha dit...

Soc, en general, partidari de la decentralitzacio de les administracions -- pero sempre amb el requisit d'una clara definicio de les seves competencies per tal d'evitar descoordinacio. Els ajuntaments s'han dedicat a extendre les seves competencies (que fa l'ajuntament de Barcelona amb politiques de benestar social?) enlloc de concentrar-se en els serveis municipals (que necessiten molta atencio). El resultat es que estariem tots millors si canviessim els ajuntaments per unes gestories.

La cultura la fas o te la fan

Article publicat a la revista Tot Molins L’altre dia em vaig sorprendre donant copets a la taula amb els dos dits índex a ritme de reggaeton...