Penal dubtós a can Bassas

A  dos quarts d'onze engegava la secció "El dietari d'en Baltasar Porcel" d'"El matí de Catalunya Ràdio". Un cop fetes les salutacions convencionals, en Porcel ha començat a parlar de Rasputin i del nou eix de la prosperitat popular (Mallorca-València-Madrid) i ha manifestat que s'alegrava de formar-ne part perquè a partir d'ara tot aniria "viento en popa a toda vela".

I a partir d'aquí comença el serial. En Bassas no se n'ha pogut estar i s'ha llençat de cap a l'aigua tot recitant de dalt a baix els versos d'Espronceda. En Porcel li donava fil al veure que  l'ex-escolanet de Montserrat fruïa rellepant la llaminadura. 

Just quan el rapsoda espontani finalitzava la seva actuació, en Porcel li ha demanat un bis per a provar-lo: li ha preguntat si podria recitar un vers d'Alcover. I aquí vé la jugada conflictiva en la qual el mallorquí no ha obert boca bé per no deixar en evidència al locutor o  bé perquè la jugada ha estat massa ràpida i tenia els pensaments en els beneficis de pertànyer a l'eix de la prosperitat.

En Bassas ha començat a recitar i jo juraria que l'únic vers que ha dit i que he sentit és ... Mon cor estima un arbre! Més vell que l'olivera...  I m'he quedat igual al principi. però després he pensat, hosti, no pot ser... em sembla que això és hands -que diria en Puyal-! És penal! T'has emportat la pilota amb la mà, maco! Aquest és de Costa i Llobera! El conegut d'Alcover també parla d'afers boscans: Jo só l'esqueix d'un arbre, esponerós ahir... 
 
I aquí vénen els dubtes perquè és perfectament possible que l'error hagi estat meu....  esperarem a que la moviola repeteixi la jugada. Sortirem de dubtes quan els de cat radio pengin el dietari d'avui a la web
 
Sigui com sigui, en Bassas no ha sabut acabar el vers aduint que quan ell estudiava el batxillerat no s'ensenyava Alcover... tio, te'n fots del personal? Si vas fer la carrera de filologia catalana! I la cançó del pirata, qui te la va ensenyar? Els frares de Montserrat?

Dels catalans sempre en sereu princesa,
dels espanyols estrella d'Orient.
Sigueu pels bons pilar de fortalesa,
dels pecadors, el port de salvament.
 
*Sempre m'ha fet gràcia aquest paral·lelisme catalans-bons, espanyols-pecadors.

3 comentaris:

gemma ha dit...

Jesús, vols dir que el Bassas va fer filologia catalana? De totes maneres, fer filologia catalana no crec que impliqui saber-se tots els versos de memòria.

Per altra banda, la fantasmada carrinclona...

Jesús Cardona ha dit...

Lola, l'única cosa és que Costa i Llobera i Alcover són mallorquins i en Porcel sí que els coneix i no li ha dit res al Bassas.

Que en Bassas va fer filologia és segur i em sembla que aquests autors els ha de conèixer. És possible que s'hagi equivocat i no passa res per cagar-la, però li està bé per les fanfarronades que sol fer a cada programa? És que el Bassas no m'agrada i per això he entrat a fons.

I bé, aquí un altre problema. Pq sabem aquest del pirata i no els d'Alcover si Espronceda és una mica anterior a aquests dos?

C. ha dit...

Aquí al Cafè de futbol no hi entenem. Però ha estat mans! Claríssim (El pi de Formentor. Miquel Costa i Llobera, 1854-1922). Els motius p.q sap un i no l'altre no els sé. Però a mi també em sona més el del castellà. Quina pena! (Shame on you, Litus, shame on you...!)

Si sou servits

Feia anys que no sentia l'expressió "si sou servits". La diu la persona que comença a menjar al qui té al costat i no menja. A...