L'aplec de sant Ponç

Ara sí que es pot dir que ha arribat la primavera. Dues setmanes enrera encara agafava la bufanda quan sortia al vespre. El canvi ja es va notar el dilluns passat, que era festa a Anglaterra, una festa rural que commemora l'arribada de la nova estació. Els locals diuen que aquest primer dilluns de maig sempre plou. I de fet va ploure. És com a Corbera, que el segon diumenge de maig es celebra l'aplec de sant Ponç i cada any plou. I aquest any també, malgrat les oracions oportunistes -com quasi totes- del conseller Baltasar.

L'aplec de Sant Ponç és una cosa digna d'estudiar. L'ermita pertany a la parròquia de santa Maria de Corbera. Legalment és terme municipal de Cervelló i històricament és de La Palma. L'aplec va començar a celebrar-se fa uns 40 anys com una festa de l'esplai i foc de camp. Després la nit del dissabte esdevingué un ritus iniciàtic d'alcohol i sexe. Tot plegat va anar degenerant fins a acabar essent un expedient del que se n'encarregava la Guàrdia Civil. I ara em sembla que dissabte a la nit regna la indiferència.

Sembla que a Catalunya hom respiri més alleugerit. -Ha plogut!-, em deia la mare ahir al vespre. Els diaris comparen les fotos del pantà de Sau d'un mes enrera i les actuals. Catalunya és un estat, vull dir, un estat d'ànim. Tot és tan poc consistent, de cop tot tremola i al cap i a la fi no acaba passant res. Sembla les firetes de l'aplec de sant Ponç, amb la Guàrdia Civil (el PSOE) i disbauxa administrativa incloses, of course. Pujol era l’època kumba, el tripartit, la disbauxa i després es possible que arribi la indiferència.

3 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Sant Ponç és -encara- un dels llocs més bonics del món. Anys ha, en aquesta plana de la fotografia, hi haviem plantat la tenda.
Entre l'època kumba, com tu dius, la disbauxa i la possible indiferència, em quedo amb la primera. Per raons òbvies.

Jesús Cardona ha dit...

Quan en tenia 14 ja no deixaven acampar a la plaça, ho havies de fer a l'entrada. Tampoc s'encenien focs de camp. A sant Ponç hi ha moltes llegendes, d' antigues i modernes! A un amic meu li agraden les coses esotèriques i explica que aquella zona té poders paranormals i diu que és molt estrany que els patrons de Corbera siguin Santa magdalena i sant Antoni, uns sants reconeguts molt tardanament per l'església. I també hi ha històries estranyíssimes de l'hospital de pelegrins de l'antic castell.

esparver ha dit...

M'apunto el lloc a la llista... D'aplecs ofegats per l'alcohol n'hi ha una colla al país. Penso en el del Corredor (del que he participat en alguna borratxera) i algun altre. Signes dels temps, suposo.

Incerta glòria de Joan Sales.

De jovenet pensava que era un llibre religiós i m'atreia i em feia por  "... La set de glòria es fa, en certs moments de la vida do...