El mort i qui el vetlla

Més d'una vegada havia sentit a dir als grans de casa l'expressió "què contenta que estaria la mare si hagués vist això" en referència a algun esdeveniment i al record d'un mort. Aquesta frase pot arribar al rídícul d'aquell personatge de "La Plaça del Diamant", l'Enriqueta, que sempre deia "què content que estaria en Quimet si...", fins al punt que el dia de les noces de la vídua del tal Quimet, la Colometa, una mica més i se li escapa la frase.

La setmana passada la universitat d’Exeter organitzà una simposi sobre la recuperació de la memòria històrica. El dilluns dia 5 projectaren el documental “Por ejemplo, Santa Cruz”. És la filmació de la remoció d’unes fosses a un petit poble de la provícia de Burgos, Santa Cruz de Salceda, on a l’agost del 36 nou homes van ser assassinats per militar a la UGT, Izquierda republicana i el PSOE. El nét d'un dels afusellats va donar una bandera de la UGT al seu fill per a que la posés sobre la caixeta amb els òssos del finat i va dir "qué orgullosos estaria mi abuelo si...".

Un altre punt que destaco del documental és el metge forense que remenava els cranis. Em vaig quedar quasi petrificat o fossilitzat quan vaig sentir dir-li que aquestes obertures havien de ser públiques i exemplars. S’entristí quan va recordar que alguns familiars d’assassinats, un cop desaparegut Franco, van desenterrar els morts i els portaren al cementiri sense fer gens de soroll. Costaria trobar un millor homenatge per al familiar que la discreció, el silenci i el parenostre sense focus, forenses morbosos ni polítics ballant sobre les tombes.

Allò que fan els musulmans de passar el cadàver per sobre la multitud tampoc és tan estrany a occident. La mort sempre serà un espectacle que fascina: els enterraments televisats, les tertúlies inacabables, els polítics que assisteixen als funerals i la utilització electoral posterior. És a gran escala allò que havia vist al meu poble: aquelles dones que no es perdien cap enterrament, tant si coneixien el difunt com si no, o aquelles cortines que es movien quan la comitiva passava per davant de casa.

Per últim, una consideració més sobre l'obertura de fosses. Quan qualsevol de nosaltres es mori, si no deixem l'enterrament pagat, algú ho haurà de fer i possiblement l’estat no ho farà. És mes, potser no ens deixarà ni els òssos. Així, doncs, com a mínim que diguin quan val obrir cadascuna d'aquestes fosses.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Tot plegat m'ha fet pensar una mica amb Volver de l'Almodovar, amb l'obsessio del poble amb els morts... I la seva presencia "assumida."

Anònim ha dit...

Algú va dir que que la humanitat existeix des que algú va decidir fer-li un homenatge a un mort, i no penso que anés gaire equivocat.
De tota manera un "por ejemplo, Santa Cruz" sense un hipotètic "por ejemplo, Barbastro" no és altra cosa que falsejaments d'història.

Jesús Cardona ha dit...

Esparver, els falsejaments de la història. Els vaig explicar el cas de Magí Canyellas, alcalde del meu poble, Corbera de Llobregat, als anys 30. Fa uns tres anys van dedicar-li una placa, del tot merescuda, perquè l'any 37 va aturar a l'entrada del poble un escamot de la FAI, comandat pel terrible Marín de Molins de Rei, que venien al poble a buscar unas vilatans per donar-los el passeig(gent de missa, algun propietari agrícola, etc). Tenir una pròpia interpretació de la història 'cadascú l'explica com li sembla, només faltaria- no vol dir escapçar-la, és clar.

Molt bona aquesta frase sobre el naixement de la humanitat! Allò que diu que els morts que no s'enterren no descansn voldrà dir que els que no descansen són els vius.

Las frases curativas

Las frases curativas constituyen el lenguaje del Alma. Son sencillas, expresan verdades y reconocen lo que existe, lo que hay. El poder de l...