Contra el sistema proporcional

La gran tara del sistema electoral proporcional és que permet governar grups que es presenten a les eleccions sense ànim de guanyar. És un sistema que penalitza de la mentalitat guanyadora i fomenta les personetes amb vocació de comparsa. La llei d'Hondt està pensada per a una societat incapaç de trobar líders.

A nivell municipal, un poble de 10.000 habitants per exemple, si ets cap de llista i no hi ha majoria absoluta, és preferible treure 1 regidor que 5. Amb 1, seràs decisiu quasi amb tota certesa. I et donaran la dedicació exclusiva, un bon sou i poca responsabilitat. Si en treus 5, te'n pots anar a l'oposició tranquil·lament si no agrades als que han assolit 1 regidor. Actualment treure 1 regidor és relativament senzill: es necessiten 300 vots, que els trobaries de seguida si hi poses una mica de gràcia i parles de medi ambient i d'equipaments socials.

1 comentari:

Joan ha dit...

Jo crec que el problema no es el sistema proporcional. De fet, la llei d'hont no es "proporcional" sino que prima les majories. Amb el 50% dels vots no tens el 50% del diputats o regidors, sino més.

El que deia. Jo crec que el problema son les llistes tancades i decidides pels partits amb criteris de fidelitat al lider i de xanxullos de partit. Amb llistes obertes on es votes a la persona (tot i que s'estigui inscrit a un partit) es donaria més joc. I despres, també fora bo l'elecció directa d'alcaldes, president de la Generalitat, etc. La divisió de poder entre executiu, legislatiu i judicial no es certa, perque el legislatiu i l'executiu és el mateix (un tria a l'altre). Jo faria eleccions a president de la Generalitat cada quatre anys i al parlament cada quatre anys, pero alternan cada dos anys. D'aquesta manera el ciutada podria "forçar" una cohabitació entre executiu i legislatiu votan gent de diferent partit. El politic es preocuparien més de fer-ho be.

Incerta glòria de Joan Sales.

De jovenet pensava que era un llibre religiós i m'atreia i em feia por  "... La set de glòria es fa, en certs moments de la vida do...