El preu dels llibres

Reconeguem-ho, a Catalunya els aranzels i les limitacions agraden, l'oferta i la demanda causen esgarrifances i els preus unics i els descomptes legals tranquil.litzen. Desconfiem mes del cap de vendes d'El Corte Ingles que del Departament de Cultura de la Generalitat -mani qui mani- i oblidem que al capdavall la gent compra i llegeix el que vol.

Aplicat al cas concret dels llibreters, aquests tenen rao amb que no poden accedir als privilegis que tenen les cooperatives i els grans comercos. En comptes demanar, pero, competir amb els mateixos mitjans, exigeixen la limitacio de la llibertat de comerc. Si hi ha alguna revolucio pendent a Catalunya aquesta es la liberal. La reforma protestant i Adam Smith van passar de llarg i aixi ens va.

Es una polemica semblant a la dels petits comercos i les grans superficies. En aquest cas puc parlar amb mes coneixement perque soc fill i germa de botiguers. Als pobles els Ajuntament s'han equivocat greument donant llicencies per posar caprabos en descampats. Be, no es, una equivocacio casual, el financament local depen de l'IBI i de les llicencies de contruccio; els ens locals treuen, doncs, mes beneficis d'aquesta manera que no pas si estiguessin al centre dels pobles. I per als comerciants hauria estat millor un hipermercat al carrer major, encara que haguessin amenacat de calar foc a l'ajuntament. La gent crida la gent i el que ha passat ara es que als capsdesetmana els pobles queden buits.

Pel que veig a Anglaterra, no hi ha centres d'oci, almenys on jo visc. Les botigues obren els diumenges i jo no diria que hi ha menys botigues que a una capital comarcal catalana. I de supermercats n'hi ha uns quants! El problema es, doncs, quan no es pot competir amb igualtat poer culps dels privilegis.

5 comentaris:

Pedro ha dit...

Crec que barreges problemes diferents.
El problema dels llibres es pot solucionar a través de la llei de cooperatives que els dóna avantatges en virtud de la seva personalitat jurídica. Darrere Abacus s'amaga una vertadera societat anònima amb mig milió de socis no cooperatius.
El problema de l'IBI dels ajuntaments es solucions fent una bona llei de finaçament de partits i una bona llei de finançament d'ajuntaments. Jaume Ciurana explicava ahir al seu blog que el fet que cada poble tingui piscins i biblioteca és insostenible, s'han de mancomunar.

El gran problema és que Harry Potter en català sigui 2 euros més car que en castellà.

Jesús Cardona ha dit...

1. Si, si, tens rao son problemes diferents, Pedro. El que volia assenyalar es com els errors de l'Administracio corrompeixen el dret al lliure exces al mercat i creen desigualtats que perjudiquen al minorista. I no se si me n'he sortit prou be perque confon...

2. Que l'Abacus es un frau a la llei es ben clar.

3. Que el Harry Potter sigui mes car es terrible i les editorials haurien d'explicar molt be a que es deu aquests 2€ de diferencia.

4. En quant al tema del financament dels ens locals, cal canviar de dalt a baix la filosfia del sistema impositiu. O aixo o tancar els Ajuntaments, directament. En podem parlar un altre dia.

Pedro ha dit...

Quedem entesos.
Fins ara

el llibreter ha dit...

Abolir el preu fix vol dir que els llibres s'encareixen, i molt, per poder oferir el descompte. És el que ha passat amb el llibre de text, perquè les editorials no són oenagés. D'això, en parlo aquí arran d'una estada a Londres, així que no m'hi estendré. Quan surto de viatge m'agrada col·leccionar llibreries: si una llibreria m'agrada, compro un llibre i demano que m'hi posin el segell. Londres és decebedora en aquest sentit, si la comparem amb París, Roma o Barcelona.

Parlant de Londres: The London Review of Books va obrir una llibreria, al barri de Bloomsbury, entre altres raons perquè la gent pogués trobar els llibres que ressenyen. De vegades un cert proteccionisme garanteix la competència i, en el cas dels llibres, la diversitat i la llibertat, que és tant l'opció com la capacitat de triar.

Salutacions.

Jesús Cardona ha dit...

A Londres encara no hi he viscut -tot arribara-, nomes hi he fet estades. A Exeter, que es una ciutat molt semblant a Girona en tots els aspectes, hi ha dos llibreries de la cadena WaterStones, tipus Casa del LLibre per entendre'ns, i tres o quatre de llibre vell.

El preu fixe: si no el fixa el mercat, qui l'ha de fixar? L'Administracio ha de dir a quant han de vendre una editorial i una llibreria els seus productes? Les coses fixes i uniques em semblen perilloses.

Puc entendre la posicio dels llibreters. L'oferta editorial es amplissima, la capacitat de magatzem es la que es, son moltes hores darrere el taulell, etc. I per postres, l'oferta dels grans comercos on pots escoltar musica, mirar llibres i pendre un cafe a la vegada...

Per cert, parlant de llibreries de vell. Es molt possible que tinguin un gran futur per endavant. I les de Barcelona son molt bones, em sembla.

Saps per què el Tortell de Reis és rodó?

 Saps per què el el Tortell de Reis és rodó? Primer de tot perquè fa colla i ajunta. Tant se val on comença o on acaba el grup. També perquè...